Numele lui Morsi va fi transmis Marelui Muftiu împreună cu cele ale altor peste 100 de acuzați, pentru confirmarea pedepsei cu moartea la 2 iunie. Marele Muftiu este cea mai înaltă autoritate juridică din Egipt.
Aceasta este cea mai dură pedeapsă la care se putea aștepta Morsi în acest caz. El va putea să conteste însă decizia în apel.
Liderul Fraților Musulmani, Mohamed Badie, și fostul președinte al Parlamentului Mohamed Saad El-Katatny au fost, de asemenea, deferiți Marelui Muftiu în acest caz.
Guvernul de la Cairo instalat de armată a interzis Frații Musulmani, declarând mișcarea drept grupare teroristă, o acuzație pe care aceasta din urmă o neagă.
Morsi și ceilalți inculpați sunt acuzați de colaborare cu gruparea islamistă palestiniană Hamas și cu cea libaneză Hezbollah pentru a pătrunde în câteva închisori din Egipt în ianuarie 2011 și a facilita evadarea lui Morsi și altor 20.000 de persoane.
Într-un caz separat deschis pentru acuzații de spionaj, alte 16 persoane – dar printre care nu se numără și Morsi – au fost, de asemenea, condamnate la moarte sâmbătă.
Morsi, care a devenit primul președinte ales democratic al Egiptului în iunie 2012, a fost îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat militară susținută de populație în iulie 2013.
Fostul președinte a fost deja judecat în aprilie pentru violență și incitare la violență și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru torturarea protestatarilor din fața palatului prezidențial în decembrie 2012. El a fost achitat însă de acuzațiile de crimă în cazul deceselor protestatarilor.